Sverige, känt för sina vackra landskap och friska natur, står nu inför en av de största utmaningarna i sin historia: klimatförändringarna. Den globala uppvärmningen påverkar redan vårt land på en rad olika sätt, och effekterna förväntas bli ännu mer kännbara i framtiden.
Fakta från WWF och Naturvårdsverket:
Den genomsnittliga temperaturen i Sverige har ökat med 1,4 grader Celsius sedan förindustriell tid.
Havsnivån stiger med cirka 3 millimeter per år, vilket hotar kuststäder och samhällen.
Extrema väderhändelser, som värmeböljor, torka och skyfall, blir allt vanligare. Sommaren 2018 – minns du den?
Sveriges natur påverkas
Den svenska skogen, en viktig del av vår natur och ekonomi, hotas av skadedjur och sjukdomar som gynnas av varmare klimat. Granbarkborren, en insekt som trivs i varma och torra förhållanden, har orsakat stora skador på Sveriges skogar de senaste åren.
Vattendrag och sjöar påverkas av försurning och övergödning, problem som förvärras av klimatförändringarna. Övergödning leder till algblomning och syrebrist, vilket hotar fiskbestånd och andra vattenlevande organismer.
Fästingar och mygg är två insekter som trivs i varma och fuktiga miljöer och områden kommer få besvär med ökat antal.
CSRD är en lösning
En av de viktigaste lösningarna för att minska utsläppen från transporter och industri är att införa en ambitiös lagstiftning om företagsrapportering om hållbarhet (CSRD).
CSRD är ett EU-förslag som kräver att stora företag rapporterar om sina hållbarhetsrisker och -möjligheter på ett detaljerat och standardiserat sätt. Detta kommer att ge investerare och andra intressenter bättre information om företagens klimatpåverkan och driva på en förändring mot mer hållbara affärsmodeller.
CSRD kan bidra till att:
Öka transparensen: Företag kommer att tvingas att vara mer transparenta om sina hållbarhetsrisker och -möjligheter, vilket gör det lättare för investerare och andra intressenter att bedöma deras klimatpåverkan.
Stimulera innovation: Företag kommer att tvingas att hitta nya och innovativa sätt att minska sina utsläpp och förbättra sin hållbarhetsprestanda.
Driva investeringar i hållbara lösningar: Investerare kommer att vara mer benägna att investera i företag med en god hållbarhetsprestanda, vilket kan leda till en ökning av investeringar i förnybar energi, energieffektivisering och andra hållbara lösningar.
Sverige har en möjlighet att ta en ledande roll i arbetet med att införa en ambitiös CSRD-lagstiftning. Genom att göra detta kan Sverige bidra till att minska de globala utsläppen av växthusgaser och skapa en mer hållbar framtid för planeten.
Agera nu så kan vi skapa en mer hållbar framtid för vårt land och för kommande generationer.
Här är några resurser där du kan lära dig mer om klimatförändringarna i Sverige:
I dagens omställning mot en hållbar ekonomi spelar finanssektorn en avgörande roll. Det berättar Gabriel Lundström, hållbarhetschef på Skandia, i podden Tillväxt utan utsläpp – Vägen till 1000 miljarder. För…
Europa befinner sig just nu i ett exceptionellt läge. Med en värld där geopolitiska stormakter som Kina, Ryssland och USA dras med interna ekonomiska kriser finns det ett utrymme att…
Du gör redan jobbet.Du samlar in data. Du utbildar. Du påverkar.Du står på barrikaderna, fast i kostym. Och du gör det för att du vill något större:Göra verklig skillnad –…
En elbil. En dyr väska. En ny mobil. Inte bara prylar – utan symboler. Här visar vi hur känslor som status, tillhörighet och kontroll styr våra köpbeslut – och hur…
När nyheterna blir för mörka stänger vi av.Rädsla kan driva oss – men också förlama.Här tittar vi på vad som händer psykologiskt när hoten känns övermäktiga – och vad som…
Du glömmer tygkassen hemma. Tar plastpåsen i kassan. Känner dig som en dålig människa.Du flyger till en väns bröllop. Ser bilder på smältande isar i flödet. Skammen sticker till.Du vet…
FOMO och känslorna bakom rean: när vi köper mer än vi behöver Du ser skylten.“Ta 2 betala för 3.”Det känns som en chans du inte får missa.Men behöver du verkligen…
Shopping ger en kick. En snabb dos dopamin. Men känslan försvinner snabbt, och vi jagar nästa. Vi visar hur hjärnans belöningssystem formar våra köpvanor – och hur det påverkar klimatet…