I min förra artikel om klimatförändringarnas effekter i Sverige gav jag en generell översikt över de olika områden som påverkas. I denna artikel vill jag ge dig mer konkreta exempel och siffror för att illustrera de utmaningar vi står inför.
Konsekvenser för teknisk infrastruktur:
Extrema väderhändelser: Under 2021 orsakade skyfall och översvämningar i södra Sverige skador för 10 miljarder kronor på infrastruktur och egendom.
Varmare: 2023 ser ut att bli det hittills varmaste uppmätta året sen industrialiseringen och växthusgaserna har fortsatt att öka i atmosfären. Alla kommer väl ihåg sommaren 2018? Mer om värmeböljor kan du läsa här: Värmeböljor i Europa och Sverige.
Tjäle och permafrost: Permafrosten i norra Sverige är på tillbakagång. I norra Sverige smälter tjälen bort i en takt av ungefär 2 cm per år. Det kan leda till problem med grundläggningar av hus och vägar, och till jordskred.
Havsnivåhöjning: Havsnivån vid Sveriges kuster stiger med cirka 3,3 mm per år. Det hotar bland annat hamninfrastruktur, bostäder och låglänta områden. (Havsnivån stiger, men hastigheten kan variera betydligt beroende på lokal geologi och andra faktorer.)
Konsekvenser för arealsektorn:
Positivt är att ju varmare det blir ju längre blir växtsäsongen. Men med det kommer också risker såsom insektsangrepp och stormfällningar av träd under mildare vintrar när tjälen minskar.
Jordbruk: Torkan under 2018 ledde till stora skördebortfall för jordbruket i vissa delar av Sverige. Och extremvädret 2023 ledde till att det är brist på utsäde 2024.
Vattendrag och sjöar: Algblomning har blivit ett allt större problem i svenska sjöar och vattendrag. Under 2022 drabbades över 100 sjöar av kraftig algblomning.
Rennäringen påverkas: det blir svårare för renarna att hitta föda.
Konsekvenser för naturmiljö och ekosystem:
Biologisk mångfald: Vissa arter, till exempel fjällräven, hotas av utrotning i takt med att klimatet förändras. Andra arter, till exempel granbarkborren, gynnas av varmare klimat och kan orsaka stora skador på skogen.
Ekosystemtjänster: Vattenrening, pollinering och koldioxidupptag är några av de ekosystemtjänster som hotas av klimatförändringarna.
Friluftsliv: Snösäsongen blir kortare i takt med att klimatet förändras, vilket kan påverka möjligheterna till vintersporter som skidåkning och snowboard.
Konsekvenser för människors hälsa:
Värmeböljor: Värmeböljan under 2018 ledde till en ökad dödlighet, särskilt bland äldre och personer med kroniska sjukdomar.
Spridning av sjukdomar: Fästingburna sjukdomar, som borrelia och TBE, har blivit vanligare i Sverige de senaste åren.
Mentala problem: Klimatförändringarna kan leda till ångest, stress och depression hos människor.
I dagens omställning mot en hållbar ekonomi spelar finanssektorn en avgörande roll. Det berättar Gabriel Lundström, hållbarhetschef på Skandia, i podden Tillväxt utan utsläpp – Vägen till 1000 miljarder. För…
Europa befinner sig just nu i ett exceptionellt läge. Med en värld där geopolitiska stormakter som Kina, Ryssland och USA dras med interna ekonomiska kriser finns det ett utrymme att…
Du gör redan jobbet.Du samlar in data. Du utbildar. Du påverkar.Du står på barrikaderna, fast i kostym. Och du gör det för att du vill något större:Göra verklig skillnad –…
En elbil. En dyr väska. En ny mobil. Inte bara prylar – utan symboler. Här visar vi hur känslor som status, tillhörighet och kontroll styr våra köpbeslut – och hur…
När nyheterna blir för mörka stänger vi av.Rädsla kan driva oss – men också förlama.Här tittar vi på vad som händer psykologiskt när hoten känns övermäktiga – och vad som…
Du glömmer tygkassen hemma. Tar plastpåsen i kassan. Känner dig som en dålig människa.Du flyger till en väns bröllop. Ser bilder på smältande isar i flödet. Skammen sticker till.Du vet…
FOMO och känslorna bakom rean: när vi köper mer än vi behöver Du ser skylten.“Ta 2 betala för 3.”Det känns som en chans du inte får missa.Men behöver du verkligen…
Shopping ger en kick. En snabb dos dopamin. Men känslan försvinner snabbt, och vi jagar nästa. Vi visar hur hjärnans belöningssystem formar våra köpvanor – och hur det påverkar klimatet…