Agon Logo Vit Highres

Veckans hållbarhetsinsikter: Nya vindar i Arktis och klimatoro som blir till engagemang

25/04/15

Innehållsförteckning

Kopia av nyhetsbrev agon 2.0 (4)

Vindarna förändras i Arktis

SMHI har släppt två nya studier som ger en ny bild av klimatförändringarnas direkta påverkan på vårt närliggande Arktis

SMHI:s ena studie visar att vinden i Arktis ändrar mönster. Det här påverkar inte bara det lokala klimatet utan också vädret i resten av världen.

Den andra studien tittar närmare på ett vanligt använt verktyg inom klimatforskningen: torkindex. Här undersöks hur tillförlitligt det är, vilket i sin tur påverkar hur vi förstår och förutser torkperioder i ett förändrat klimat. Är det tillräckligt tillförlitligt för att förutse torka?

Det här är frågor som forskarna försöker besvara.

Den här typen av forskning ger oss viktig information, inte bara om vad som händer just nu, utan om hur vi ska navigera framtiden. Läs mer hos SMHI här och här.

Två vägar för hållbart jordbruk

Agroekologi och sustainable intensification – två sätt att tänka kring hållbar matproduktion, som på ytan verkar dra åt samma håll.

Båda syftar till att göra jordbruket mer hållbart, men med olika strategier och resultat.

Men SLU:s forskning visar att olika antaganden och värderingar inom dessa två riktningar kan leda till helt olika slutsatser och rekommendationer.

  1. Agroekologi fokuserar på att bygga robusta, diversifierade system som i större utsträckning arbetar i samklang med naturen.
  2. Sustainable intensification, å andra sidan, strävar efter att göra befintliga system mer effektiva – mer output, mindre input.

Att förstå de här skillnaderna är avgörande för att fatta informerade beslut om framtidens matförsörjning.

Läs mer hos SLU.

Ge din syn på hållbarhetsstandarder

Efrag vill veta vad du tycker om ESRS, EU:s standarder för hållbarhetsrapportering.

Efrag, den europeiska rådgivande gruppen, efterlyser synpunkter från intressenter för att forma nästa generation av rapporteringskrav.

Det är en möjlighet att påverka hur företag rapporterar om hållbarhet och därmed också vilka hållbarhetsmål som sätts.-

Med rätt feedback kan dessa standarder bli ett kraftfullt verktyg för att skapa mer transparens och driva hållbara affärsbeslut.

Läs mer hos Finansinspektionen.

Klimatoro kan bli engagemang

Känslan av oro inför klimatförändringarna är utbredd och kan i värsta fall leda till passivitet.

Karolinska Institutet har startat ett projekt för att hjälpa människor hantera klimatoro. Tanken är att oron ska bli en drivkraft, inte ett hinder.

Genom att identifiera vad som triggar klimatoron och ge verktyg för att hantera den, hoppas forskarna att fler människor ska känna sig stärkta att agera, snarare än att resignera.

Detta initiativ visar hur forskning kan möta psykologiska utmaningar, och hur vi tillsammans kan hitta vägar till mer meningsfullt engagemang.

Läs mer hos Karolinska Institutet.

Gillar du det du läser?
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du nästa artikel direkt i din inkorg – plus bonusmaterial bara för prenumeranter.

Glad påsk

🙂

Starta ditt hållbarhetsarbete
Fyll i formuläret så tar vi kontakt med dig inom kort.